Vem kan läsa din e-post?

Bild på Facebook med SSL-adressGenom att skicka känslig information via e-post, eller att logga in på webbsidor utan kryptering, är något av det värsta man kan göra ur säkerhetssynpunkt. Om du sitter på offentliga nätverk, i skolan, på jobbet eller i ett café är det inte säkert att alla är hederliga. Om någon avlyssnar din okrypterade datatrafik ser de vart du surfar, vad du skriver och dina lösenord i klartext.

När du loggar in på en hemsida ska du alltid se till att använda ssl-kryptering, https, om de erbjuder det, vilket de flesta gör i dag. Då blir det svårare för lekmän att försöka avlyssna trafiken till just den sidan och du undviker att någon kapar din inloggningsinformation och dina bankuppgifter.

Om någon får tag på din dator är det också viktigt att de inte kan logga in på den. Oavsett om du har ett lösenord eller inte går det snabbt att få tillgång till dina bilder, utan att logga in, om man har rätt utrustning. Det går också att hitta filer som du tror att du raderat ur papperskorgen. Därför rekommenderar jag att alla bör överväga att kryptera hårddisken med ett program som TrueCrypt. Du måste då ha ett lösenord och alternativt också en extern hårdvarunyckel för att kunna logga in på datorn. Värt att poängtera är att om du glömmer ditt lösenord förlorar du också all data eftersom du aldrig kommer åt den.

Om du tänker skicka e-post till grävande journalister och inte vill att någon annan ska kunna se vad du har skrivit bör du använda Gnu Privacy Guard (Gpg4Win) där du har en privat och en publik nyckel som gör att du kan skicka e-post där texten ser ut som rappakalja för den som inte har tillgång till din privata nyckel. Givetvis förutsätter detta att du har verifierat att personen är denne utger sig för att vara.

Dela

Lämna en kommentar