Alternativ kommunikation när mobilnätet dör

Baofeng Amatörradio Radioamatör
Foto: Peter Haas / CC BY SA

Som Älvsbyns säkerhetssamordnare nu vet så fungerar mobiltelefonin mycket dåligt under ett längre strömavbrott. Frågan är bara hur vi kan kommunicera med varandra när mobiltelefonerna slutar att fungera.

Envägskommunikation, alltså information till oss medborgare, kommer fortsatt att fungera eftersom alla ska ha tillgång till en fungerande radioapparat där man enkelt kan ratta in den lokala krisberedskapskanalen, din lokala station för Sveriges Radio P4. Däremot är det svårt för gemene man att kommunicera åt andra hållet eftersom krisberedskapen på de lokala fibernätet med stor sannolikhet är liga bra, eller dålig, som för mobilmasterna.

En del personer, som Lars Wilderäng, har valt att använda internet via Satellit som en backup om fibernätet slutar att fungera. Starlink kommer att fungera så länge inte satellitkommunikationen är under attack. Däremot är det en dyr trygghet för gemene svensk som inte anser att det är verksamhetskritiskt med internet via satellit om fibernätet skulle haverera.

Själv köpte jag för några år sedan in två stycken Baofeng UV5R för att kunna lyssna på bland annat den marina VHF-kommunikationen. Det visade sig rätt snabbt att det är rätt bra att ha en bättre antenn om man ska komma någon vart, men det är ändå ett bra sätt att kunna lyssna på andra människor, och kommunicera på de fria kanalerna.

Nu funderar jag lite på 69MHz och 27 MHz. Det sistnämnda, PR-radio eller CB-radio är relativt dött i Sverige, men jag har hört att med rätt förutsättningar så kan man kommunicera med relativt många, det utan att behöva tillstånd att sända i Sverige.

Från 2016 finns i Sverige 8 licensfria kanaler på 69 MHz med max sändareffekt på 25 W som med rätt antennplacering ger rätt bra förutsättningar att kommunicera med varandra. En del använder till och med CCIR, de tonerna som de flesta associerar till polisradio.

Som alltid när det kommer till radiohobbyn är det ett relativt slutet sällskap som pratar mer i radio än vad dom skriver på Internet. Det känns som att om man ska lära sig mer om radioamatörer så ska man besöka närmsta klubb för amatörradio, annars är det svårt att förstå vad det handlar om. Jag har hittat en grupp, 69MHz Sverige på Facebook som handlar om just den frekvensen, men i övrigt är det rätt lite information.

Övriga som kan kommunicera är de jägare som antingen använder 155 MHz eller 31 MHz och har en sådan radio hemma.

Även på FRO – Frivilliga Radioorganisationen är det svårt att få en inblick om vad det egentligen handlar om, utan att träffa någon som är engagerad. Jag hade önskat mer information över lag. Det skulle nog öka intresset att bli medlem. Det gäller givetvis alla civila försvarsorganisationer.

Någon med insikt som kan bringa klarhet i radiohobbyn?

Dela

Lämna en kommentar