När Polisen anpassar sig för livsstilskriminella

Polisbil
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Oberoende av ens politiska tillhörighet på höger- vänsterskalan tror jag att vi alla som invånare, och medborgare, i Sverige kan vara överens om att det är otroligt viktigt att kunna känna sig trygg i sitt eget närområde.

Samhällskontraktet bygger på att vi som skattebetalare kan förvänta oss att få den hjälp av samhället som vi har blivit lovade, samtidigt som vi måste göra vår plikt, att gå till skolan, till jobbet och följa dom regler och lagar som våra gemensamt valda lagstiftare har satt upp. Problemet är att mycket av det vi som barn fick lära oss; rätten till pension som gamla, trygghet i form av en stark rättsstat och ett stabilt polisväsende i kombination med en bra sjukvård, idag glider mer och mer ifrån dom sagor som jag fick berättade för mig.

När jag i november 2019 skrev att Kronofogdemyndigheten säljer skottsäkra västar till kriminella så tog det nästan ett år innan Sveriges Radio snappade upp nyheten, och man kunde förra månaden rapportera att myndigheten dessutom saknar tillstånd att sälja krigsmateriel. Att en myndighet säljer skyddsvästar som används av kriminella som en annan myndighet, Polismyndigheten, försöker stoppa, är ett bevis på att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Polisen i Göteborgs stad har uppmanat invånarna i staden att inte gå ensamma runt Järntorget på grund av att narkotikabrott och personrån har blivit vanligare kring platsen. I Linköping har flera personrån begåtts i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd. Polisen sätter nu stopp för möjligheten att ta ut kontanter i områdena efter klockan 22. Man kan absolut ifrågasätta varför någon skulle behöva ta ut kontanter strax innan midnatt. Men min stora fråga är varför man inte sätter in extra resurser på dessa platser.

När våldsmonopolet misslyckats så brutalt med att få allmänheten att känna sig trygg att man väljer att anpassa sig efter livsstilskriminella så kan man fråga sig om den lagstiftande församlingen antingen missat att budgetera rättsväsendet, eller om tjänstemännen inom respektive instans börjat jobba på distans.  Sverige får inte fortsätta att vara ett samhälle där vi har straffrabatt på mord, där man inte vågar gå ut efter klockan 20 och där man under en snar framtid kommer att tvingas beväpna sig när rättssystemet faller sönder.

Samtidigt kan man ju fundera på hur invånarna i landet är funtade. Vi har uppmanats att hålla avstånd, undvika onödiga kontakter med andra människor och samtidigt ökar antalet personer som utsätts för Covid-19. När butikerna hade erbjudanden under förra veckans Black Friday ringlade bilköerna långa runt stadens Shoppingcentrum. Min första instinkt var att köra långt därifrån, men uppenbarligen tänkte många inte över huvud taget. Jag har inte besökt en fysiskt butik detta året, förutom den lokala livsmedelsbutiken och några enstaka verktygsinköp.

Håll avstånd, tvätta händerna och köp en extra förpackning toalettpapper!

Dela

1 svar på ”När Polisen anpassar sig för livsstilskriminella”

  1. Det är skrämmande hur mycket människor man ser som julstressar ute på stan. Nästan samtliga utan ansiktsmasker och tätt intill varandra. Vi har sammanställt en jämförelse mellan tygmasker som finns i handeln på tygmask.se och hoppas att fler börjar använda tygmasker när de är ute på stan.

    Sajten drivs inte kommersiellt (ingen reklam eller affiliate länkar) utan är till för att upplysa och guida till bra produkter.

    Svara

Lämna en kommentar