Försäkringar i alla dess former

Krossat glas
Foto: Eric Schmuttenmaer / CC BY-SA

En vanlig försäkring folk som titulerar sig preppers har är ett matförråd. Att ha mat för ett par dagar och möjlighet att tillaga den, både när allt fungerar som vanligt, och när elen har slagits ut, är en förutsättning för att vi ska kunna äta oss mätta.

Att inte behöva oroa oss för att kunna äta oss mätta är givetvis bland det viktigaste vi behöver som människor. En annan viktig sak är tak över huvudet. Om vi av någon anledning inte skulle få ut vår lön är en ekonomisk buffert på tre till sex månadsutgifter, beroende på vilken typ av boende man har, avgörande för att man inte ska hamna hos kronofogden eller bli vräkt.

Hemförsäkring

När det kommer till traditionella försäkringar är en hemförsäkring det jag anser att man måste ha. Beroende på om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa behöver man olika typer av försäkringar, men grunden är alltid densamma. Att bli utsatt för stöld, skadegörelse eller brand är aldrig kul, men du slipper betala för renoveringen när vattenläckan förstört bottenvåningen. Det finns många fler anledningar till att ha hemförsäkring.

Fordonsförsäkring

Som fordonsägare är det krav på en trafikförsäkring, men en halvförsäkring kostar inte många kronor mer men ger dig fler fördelar. Om du har en ny bil där vagnskadegarantin har gått ut är vagnskadeförsäkringen något du oftast betalar för, alltså det man i dagligt tal kallar helförsäkring.

Fackliga medlemsförsäkringar

Många svenskar är medlemmar i ett fackförbund. Antingen i något av LO-förbunden, TCO eller SACO. Det finns många olika facklinga centralorganisationer i Sverige. Oavsett var du är medlem finns det ofta medlemsförsäkringar som ingår och som till förmånliga priser kan uppgraderas eller kompletteras. Ofta är rabatterna värda medlemskapet, utöver A-kassan man ska vara medlem i.

Om du till exempel har en hemförsäkring som ingår via facket får du inte dubbel ersättning om du har en privat. Däremot kanske du måste uppgradera medlemsförsäkringen. Fast ibland är det givetvis så att aktuella medlemserbjudanden är dyrare än andra bolag.

Olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring kan vara viktig. Om du slår ut tänderna eller bryter benet får du ersättning. Om du får nedsatt arbetsförmåga kan du få ersättning för medicinsk invaliditet.

Den enda gången man egentligen kan vara dubbelförsäkrad är när någon, Gud förbjude, går bort. Genom kollektivavtalet har man en Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och via medlemskapet ofta en eller flera olika typer av grupplivförsäkringar som faller ut när du eller medförsäkrade, inklusive barn, går bort.

Att göra en en försäkringsgenomgång idag och en gång per år kan sänka kostnaderna, genom att man minskar antalet försäkringar om man är dubbelförsäkrad, eller genom att man byter försäkringsbolag för att öka rabatten. Men det leder ofta till att man kompletterar och utökar sitt försäkringsskydd.

Man kan få försäkringsrådgivning på flera olika sätt. Exempelvis via sitt fackliga medlemskap eller Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vem får dina pensionspengar om du dör?

Avtalspension, eller tjänstepension, som det också heter är något som är snårigt och svårt. Att ta tag i den bör man absolut göra, men eftersom det är många som tjänar en hacka på dig så är rådgivningen oftast inte ekonomiskt fördelaktig för dig. Men genom att gå in på minpension.se kan du enkelt se var du placerat dina pengar och hur du ligger till. I vissa fall bör du plocka ut pengarna i förtid, vilket ibland kan göras om det underskrider ett visst prisbasbelopp.

Det enda jag kan rekommendera är att om man är någorlunda ung är möjligheterna till en högre värdeutveckling bättre när man placerat pengarna i fonder jämfört med traditionell försäkring.

Om du har familj kan det vara bra att se över om tjänstepensionen kommer att betalas ut till dina efterlevande eller skänkas till kollektivet. Bra att veta är att om du inte är fullt frisk, exempelvis har Cancer, så kommer du troligtvis inte kunna få en efterlevandeskydd.

Tänk på att om du valt ett efterlevande skydd för din pension, och/eller har livförsäkringar, så kan det vara bra att se över vem som blir förmånstagare. Du kanske har skilt dig och då kan det vara så att din nuvarande sambo, som du inte har barn med, får alla pengarna, istället för dina barn.

Vilka försäkringar har du, och är det några bra som jag har missat?

Dela

Lämna en kommentar