Var finns närmaste skyddsrum? Vi är många som har sett den, skylten med den fyrkantiga orange symbolen med en blå trekant som visar var det finns ett skyddsrum. Genom länken Bra att veta om skyddsrum på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskaps webbplats kan vi ta reda på var det närmaste skyddsrummet finns.
Bra att veta är att det får ta max två dygn tills skyddsrummet ska vara iordningställt. Det betyder alltså att om skyddsrummet idag är ditt förråd så är det upp till dig att rädda mormors fotografier, vinterkläderna och så vidare om fastighetsägaren inte ombesörjer annan förvaring i dess ställe. Samtidigt är det inte säkert att skyddsrummet faktiskt fungerar då underhållet kan vara eftersatt och det inte utförts några kontroller.
Jag vet till exempel ett skyddsrum i en fastighet jag ofta besöker där man sedan en tid tillbaka placera något för sandfiltret. För övrigt gavs redan 1989 en publikation ut av dåvarande Räddningsverket som uppmanade fastighetsägare att byta ut sandfiltret då det inte ger ett tillfredsställande kollektivt andningsskydd. I skyddsrummet jag refererar till tror jag dessutom skalskyddet är brutet eftersom det går b.la. nätverkskablar in i rummet.
Som ni kanske sett på bilder från Ukraina är underjordiska tågstationer ett bra alternativ till traditionella skyddsrum, förutsatt att man inte använder biologiska stridsmedel eller kärnvapen. Faktum är ju att Stockholms tunnelbana är byggd för att inhysa personer som ett slags skyddsrum.
Förhoppningsvis sker ingen order om att göra i ordning några svenska skyddsrum. Dessutom finns det inte platser för mer än 3 000 000 personer. Övriga 7 000 000 invånare i Sverige får gömma sig under någon gammal sten.
Vi får väl hoppas att några stannar kvar ovanför jord och försvarar Sverige.