Fattig i Januari? Tips på hur Du sparar pengar!

Sveriges nya sedlar
Riksbanken

Många säger att januari är en av årets fattigaste månader och att många i slutet av månaden tvingas låna från sparkontot, eller till och med ta ett lån, en del väljer att ta ett lån till en mycket hög ränta. Är man medveten om att det finns månader där man har högre utgifter än inkomster bör man givetvis budgetera för detta med hjälp av ett buffertsparande.

Nu kanske du som läsare säger att alla inte har så pass stora inkomster att dom kan buffertspara tusentals kronor varje månad, men det kan faktiskt räcka med några hundralappar, pengar som man kan få genom att se över sina avtal och ringa ett par telefonsamtal.

Först och främst måste man, som jag tidigare skrivit, se över sina utgifter, en energidryck för 20 kr per arbetsdag blir drygt 400 kr per månad eller 5 000 kr årligen om den kostar 20 kr.

Den som fortfarande får pappersfakturor bör även kontrollera om företaget debiterar fakturaavgift. Om så är fallet ska man omgående se över möjligheten att antingen använda sig av e-faktura, eller upprätta ett autogiro. Bredbandsbolaget debiterar 40 kr per faktura, alltså 480 kr årligen.

För en tid sedan jämförde jag försäkringar mellan olika försäkringsbolag och kunde konstatera att det kunde skilja tusentals kronor årligen i avgifter om man valde rätt bolag. Givetvis måste man också jämföra försäkringens omfattning, det kan vara värt att betala 20 kr mer per månad om det ger ett avsevärt bättre skydd, men när det handlar om 300 kr per månad är det inte småpotatis.

Var också försiktig med att teckna fristående försäkringar, om du har en hemförsäkring med allriskförsäkring, i dagligt tal kallat ”drulle”, är det kanske inte nödvändigt att betala ytterligare för att försäkra din mobiltelefon.

Vidare bör du också ha koll på avtalstiden och eventuell uppsägningstid, vissa abonnemang, försäkringar och andra avtal kan enbart sägas upp eller omförhandlas vid slutet av avtalstiden och kan per automatik förnyas.

Elavtal är ett avtal man också bör se över, vi kan använda min mammas elhandelsavtal som exempel. Avtalet är från 2013 och vad jag förstår är kostnaden efter alla skatter är inräknade ca 100 öre/kWh, vilket är relativt högt i dagens läge.

Man behöver inte använda sig av en prisjämförelsesajt, du kan besöka din nuvarande leverantörs webbplats och mata in alla uppgifterna där. Vad jag kan utläsa bör priset vara ca 82,84 öre/kWh istället, och då har man det som prisbild när man per telefon kontaktar sin leverantör. Med lite tur kan man inte bara få ned sin kostnad, utan också ta del av någon kampanj eller på annat sätt förhandla med säljaren för att få ned priset ytterligare. Väljer man dessutom att ringa andra leverantörer kan man givetvis få ned kostnaden ytterligare.

Det kan faktiskt vara en fördel att kontakta andra tjänsteleverantörer först, och säga till sin nuvarande att man gärna vill fortsätta vara kund hos dom men har fått ett bättre pris hos en konkurrent och undrar om dom kan matcha budet. Jag räknade ut att prisskillnaden är ca 600 kr per år med nuvarande pris per kilowattimme.

Något många drar sig för, inklusive undertecknad, är att byta bank. Nu har jag tagit små steg, inte att byta bank utan att komplettera med andra kreditinstitut som tillhandahåller bättre villkor för sparande. Är man bolånekund kan man däremot spara många hundralappar genom att omförhandla sina lån, och då är det viktigt att faktiskt kontakta andra banker, och förhandla med dom, för då handlar det inte längre om hundralappar utan om tiotusentals kronor i bästa fall. Och gör inte som några jag känner och enbart kolla listräntorna på webbplatsen, det går att förhandla.

Har man ett dyrare topplån på sin bostad måste man också försöka få bort det för 5 procent ränta på 100 000 kr är mer än 1 procent ränta. Jag känner personer som inte orkat omvärdera sin bostad för att ”baka in” topplånet. Men om man kan spara 4 000 kr per år som man istället kan lägga på amortering är det, enligt mig, mycket bättre för sin privatekonomi.

Har du lyckats spara pengar genom att förhandla med banker, försäkringsbolag eller tjänsteleverantörer? Vad är dina råd till den som kan spara tusentals kronor genom ett par olika telefonsamtal.

Dela

7 svar på ”Fattig i Januari? Tips på hur Du sparar pengar!”

  1. Kolla upp sin tjänstepension: Välj billiga indexfonder för sitt investerande istället för dyra aktivt förvaltade. I en del fall hamnar man automatisk i mycket dyra entrefonder, och ofta kan man spara 1% eller mera vid byte.

    Svara
  2. Försök, om möjligt, att minska antalet abonnemang och avbetalningar!
    För 20 år sedan var de enda abonnemang man hade:
    hyra, el, fast tele, vatten, ev gas och i undantagsfall internet.
    Idag har man allt ovan (utom möjligen fast tele) + mobil, mobilens avbetalning, spotify, netflix, ”räntefri” tv och dator osv, osv…
    Numera finns också nåt som kallas ”bindningstider”…
    Om din mobiloperatör går omkull imorgon, och du betalar för telefonen genom förhöjd avgift på abonnemanget, med bindningstid, måste du fortsätta betala även om du inte kan ringa och måste skaffa nytt abonnemang. Samma sak gäller spotify och netflix om du har bindningstid. Bindningstiden ägs mycket sällan av det företag som du upplever att du har ett avtal med utan av ett kreditbolag. För säkerhets skull är det så konstruerat att om kreditbolaget som äger en fordran på dig går omkull så omförhandlar bara mobiloperatören med ett annat kreditbolag så du måste betala ändå! Det innebär att oavsett om tjänsten kan levereras eller ej så måste du pröjsa! Dessutom påverkar alla kontrakt din kreditvärdighet, så om du verkligen behöver ta ett lån som är viktigt, boende eller bil eller så, så får du en sämre kreditvärdighet vilket gör lånet dyrare för dig.
    Det vanliga, tråkiga, osexiga månadssparandet är faktiskt da shit!
    Då kan man pröjsa sin mobil kontant och slippa sänka sin kreditvärdighet och ha hundringen i mobilkostnad per månad istället för 499. Då kan man ju månadsspara 400 å gå jämt upp!
    Det är viktigt att förstå att vid ”räntefri” avbetalning så tar nästan alltid ett kreditbolag ”risken” och handlaren får mindre betalt än vad som står på prislappen.
    Personligen har jag lyckats pruta upp till 20% på TV, dator, mobil och stereoinköp med motiveringen: ”Jag betalar kontant alltså går vi halvvägs, ni tjänar lite mer och jag betalar lite mindre, de enda som förlorar är kreditbolagen.” Om man sen börjar räkna på uppläggningsavgifter och fakturaavgifter å jadajada så blir vinsten stor!

    Svara
  3. Håller med Eva, elförbrukningen är mycket billig i Sverige!
    Problemet är att abonnemangen är så dyra. Detta skapar en situation där incitament att sänka sin förbrukning saknas.
    Jag har erfarenhet av att vara elkund i flera europeiska länder, ofta kan en abonnemangskostnad ligga på i storleksordningen 4-5€/månad, alltså ca 1/7 del av vad ett svenskt abonnemang kostar.
    Sen är förbrukningen dyr som synden…
    Konsekvensen blir att tv´n inte står på standby, minsta skolbarn vet att släcka lampan när man lämnar ett rum och att tvättmaskinerna går fulla.
    Min erfarenhet är att den totala elkostnaden, vid likartad (”svensk”) förbrukning, är ungefär densamma i jämförelsen med Sverige och sydeuropa. Skillnaden är att det går att påverka räkningens storlek söderöver! Det är bara att plocka fram kvasten!

    Svara
  4. Jag sparar pengar på att samla från naturen. Blad till The, bär, svamp, äpplen från ödetomter. GranskoTT, maskrosor, nässlor m.m.
    Ger bort hemgjort som presener. Sylt, saft, hemgjort vin osv.
    Köp dyra saker (verktyg m.m.) tillsammans med familj och vänner du kan lita på.
    För den som är intresserad Har jag massor med tips.

    Svara
  5. Använd mobilbetal appen SEQR och få 3% ränta på alla pengar du handlar för,
    blir runt 7000-7500kr per år i riktiga pengar tillbaka.

    MSB borde titta på SEQR ur ett prepper perspektiv i händelse av kris.
    Då skulle Sverige kunna ha fungerande betalningar utan beroenden till utland.
    Alla kommer att ha sin mobil.

    Svara

Lämna en kommentar