Personlig krisberedskap i Södertälje

Stockholm har dom senaste dagarna drabbats om omfattande strömavbrott och bland andra Älvsjömässan där eFörvaltningsdagarna, en konferens om e-förvaltning och digital transformation, blev nedsläckt, precis som tunnelbanan i centrala Stockholm.

Samtidigt skriver Länstidningen Södertälje om att kommunen, till skillnad från många andra kommuner, exempelvis Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa, inte skickar ut en folder till invånarna med information om hur man klarar sig i 72 timmar vid exempelvis ett strömavbrott.

– Att skicka ut information till medborgarna kan vara förenat med problem. Vi vet aldrig vilka språk som foldern behövs på och materialet kan snabbt bli föråldrat. Vi jobbar med webben i stället. Det finns inget krav på att folk själva ska kunna hantera en krissituation. Men det finns rekommendationer, berättar Åke Martinsson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

Jag kan förstå att språkfrågan är en utmaning, men i Sverige pratar, skriver och läser vi svenska. Vi har dessutom ett antal officiella minoritetsspråk, finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch. Förutom ovan nämnda förstår även dom flesta engelska. Jag förstår inte vad problemen är. Vi kanske skall utbilda om personlig krisberedskap i samband med SFI-utbildningen? Någon information är bättre än ingen information.

Att säga att materialet snabbt blir föråldrat är konstigt. Jag kan trycka upp kopior av Om kriget kommer från 1961, och tidigare, och över 50 år senare är informationen fortfarande aktuell. Vad vi behöver veta går att få plats med på en A4-sida utan problem (pdf). Hur nåbar är kommunens webbplats när hela mobilnätet är utslaget?

Även ett felande fjärrvärmesystem får konsekvenser.

– De flesta bostäder skulle vara utkylda efter ett par dygn om det är kallt ute.

Åke Martinsson litar ändå på kommunens krisplaner.

– Försörjningssystemen är robust konstruerade och risken för totalhaverier är näst intill obefintliga. Kriser i mindre skala har vi god förmåga att hantera, säger Åke Martinsson.

Åke Martinsson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun, säger exempelvis att de flesta bostäder skulle vara utkylda efter ett par dygn om det är kallt ute. Ett par dygn är högst två. Alla som bor i hyresrätt vet hur kallt det är innan fastighetsvärden slår igång centralvärmen. Tänk er att den inte fungerar alls och det är isstorm utanför fönstret.

Om du bor i Södertälje kommun, bortsett från Järna, är du varmt välkommen att rekommendera dina vänner och kollegor att läsa detta blogginlägg.

Dela

1 svar på ”Personlig krisberedskap i Södertälje”

  1. För 100kr kan man köpa en mycket bra överlevnadshandbok anpassad för vårt nordiska klimat och natur.

    ”HBOK Överlevnad” heter den.

    Den går bara att beställa från militären genom att maila till:
    fmv-fmcl-fbf@mil.se

    Skriv att du vill beställa:
    ”HBOK Överlevnad (Armén)” som har förrådsnummer: M7732-472091

    Skriv även din adress och ditt personnummer i mailet. Lätt värd 100kr.

    Svara

Lämna en kommentar