Försäkringskassans IT-system utslaget i mer än 12 timmar

Försäkringskassan IT-haveri
Driftstörning 140922

Försäkringskassans datorsystem har legat nere under hela dagen. Problemen inleddes vid halv nio-tiden i morse och i skrivande stund, 21:30 var webbplatsen fortfarande nere.

Att en av Sveriges största myndigheter drabbas av ett så omfattande avbrott att hela IT-systemet är nere, inte bara webbplats utan också intranät och handläggningssystem, är mycket allvarligt. För några år sedan hade ett antal Tieto-kunder stora it-problem då både Apoteket AB och Bilprovningen drabbades. Nu är det alltså dags igen. Att Sverige blivit allt mer beroende av IT-system är trevlig när det fungerar, men så fort det krånglar så drabbas alla. Den som har aktivitetsstöd kommer troligtvis få problem med utbetalningar denna månaden.

Tidigare har det också varit problem med Försvarsmaktens nya datorsystem, PRIO, som ständigt uppmärksammas. Och Polisen valde att skrota det nya IT-systemet Pust Siebel på grund av flera allvarliga buggar. Sjukvården har under året också haft problem med sina system, och om de behöver gå över till manuell hantering av patientjournaler kan det vara svårt att hitta dem, och de kommer troligtvis vara kraftigt utdaterade.

Sverige har blivit allt mer sårbart. Ett strömavbrott, orsakat av ett blixtnedslag, i Huddinge tvingade Segeltorpskolan att hålla stängt. Dörrarna gick inte att öppna. Samtidigt vet vi att allt fler nya fastigheter ersätter traditionella nycklar med nyckelbrickor, främst för portlåset, men också för lägenhetsdörrar.

Så när allt fler digitaliserar, kontanthanteringen försvinner och manuell hantering avvecklas, eller kompetensen försvinner, står vi handfallna. Därför är det viktigt att alltid göra säkerhetskopior på viktiga dokument, och dessutom komplettera med papperskopior. Och gör inte som Munkedals kommun. Lås inte in krisledningspärmen bakom elektroniska lås.

Dela

2 svar på ”Försäkringskassans IT-system utslaget i mer än 12 timmar”

  1. Hej.

    Problemet ligger inte lika mycket i digitakiseringen av samhället som att företag, myndigheter och organisationer tyvärr inte testar och planerar sina backuper och återstartsplaner i tilkräckligt hög utsträckning.
    Konsekvensen blir alltid att ett stillestånd blir mycket längre än det skulle behövas enligt min erfarenhet.

    Juha Jurvanen
    Senior IT konsult inom backup, IT säkerhet och serverdrift på http://www.jufcorp.com

    Svara

Lämna en kommentar