Bostadsbristen för studerande är ett ämne som alltid kommer upp i augusti och september när högskolorna börjar igen efter sommaren. Argument som att det är svårt att få en lägenhet, att de tvingas leva i tält och att man söker lägenhet när man fått antagningsbeskedet är vanliga.
Nu är jag ingen expert på byggregler, men en enkel lösning är att sätta upp tillfälliga boenden, om markägare antingen arrenderar ut marken eller själva köper baracker och sätter upp och sedan hyr ut till studenter, alternativt skapa någon form av studentcamping. Det är inte lika vanligt att bo i husvagnar i Sverige som i USA, men det finns svenskar som bott och fortfarande bor i villavagnar.
I Mölndal utanför Göteborg har kommunen valt att stänga campingen och de hundra permanentboende har tvingats söka annat boende, eller tvingats flytta sina husvagnar. Skulle campingen funnits kvar idag kunde studenterna köpt varsin husvagn och flytta in i dag, svårare än så är det inte om man prioriterar bort lyxen.
Som Cornucopia? skriver kan man hyra ut sin friggebod till studenter för upp till 40 000 kr skattefritt. Alla alternativ är bra utom de dåliga som man brukar säga. Det finns ett behov av bostäder och då gäller det att hitta en bra lösning på problemet som man kan tjäna på ekonomiskt.
Många frågar sig kanske vad detta ämne har med prepping och göra, det kan tyckas vara långt ifrån. Sanningen är att ju mer pengar man får in desto mer kan man investera, lägga undan och spendera på intressen.
Uppsala teknolog- och naturvetarkår erbjöd tält som ett tillfälligt alternativ hösten 2011: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_uppsala?title=studenter_utan_boende_far_talta_vid_bmc&videoid=1932016
Fast det jag tänker på är mer permanent än ett tält och för att på kort sikt lösa bostadssituationen, inte tvinga studenter att tälta.