Vet du om fastighetens skyddsrum fungerar?

SkyddsrumEnligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns det drygt 65 000 skyddsrum med sammanlagt sju miljoner skyddsplatser i Sverige. Enligt MSB är det fastighetsägaren som har underhållsansvaret för skyddsrummen, men enligt mina och andras erfarenheter efterlevs de sällan. Många, tidigare, skyddsrum agerar oftast cykelförråd och sopstationer eller saknar uppdaterad utrustning.

Vet du om det finns ett skyddsrum i din fastighet, och om det är i bruksskick? Har du sett skylten till höger så finns det ett skyddsrum, men det betyder inte alls att det går att använda om en eventuell katastrof skulle inträffa i dag. Därför rekommenderar jag dig att ta kontakt med din fastighetsvärd, fråga om det finns ett eller flera skyddsrum i fastigheten och om de är godkända enligt dagens standard.

Även om det mest troliga scenariot är en gymnastiksalar till följd av naturkatastrofer och inte skyddsrum på grund av krig, betyder inte det att man skall nedprioritera skyddsrummen, något många faktiskt har gjort. Under min skoltid har jag aldrig sett ett skyddsrum eller ens hört talas om att något sådant skulle finnas.

Är du medlem i en bostadsrättsförening och fastigheten har ett skyddsrum, men ingen ansvarig, är det värt att ta reda på vad som krävs för att vara skyddsrumsansvarig och se till så att all utrustning fungerar. Enligt de allmänna kraven skall utrustningen möjliggöra att man kan vistas i rummet i minst tre dygn utan avbrott. I fredstid får skyddsrummet användas till andra saker, under förutsättning att det går att återställa till skyddsrum inom två dygn.

Mer information om skyddsrum

Dela

Lämna en kommentar